Torcik rabarbarowy

Na rabarbar czekam z niecierpliwością. To była pierwsza rzecz, którą sama zaczęłam zaprawiać, z tęsknoty za jego smakiem w zimowe poranki. Ciepły tost z białym serem i konfiturą rabarbarowo-rozmarynową pomaga (dobrze) zacząć dzień 🙂
Jeszcze bardziej lubię w nim ogrom możliwości kulinarnych. Desery i ciasta. Lemoniady i syropy do drinków. Z kaczką, wieprzowiną i łososiem. Z truskawką, jabłkiem, cynamonem, anyżem. Z miodem lub sokiem z pomarańczy.
Do tortu wybrałam cztery smaki: rabarbar, kardamon, pomarańcza i wanilię. Kwaśny smak rabarbaru świetnie kontrastuje ze słodyczą waniliowego kremu. Jeszcze lekko gorzka skórka pomarańczy i egzotyczny kardamon i mamy przyjemny torcik do popołudniowej kawy!

1 godzina 30 minut

25 minut

190

12-14
SKŁADNIKI
Nagrzej piekarnik do 190 °C .
2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce ubij jajka z cukrem i masłem.
Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.
Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.
Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.
Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.
Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.
Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.
W międzyczasie przygotuj rabarbar.
Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.
Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.
Pozostaw do ostudzenia.
Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.
Dodaj cukier i skórkę i delikatnie ubij.
Włóż do lodówki.
Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.
Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.
Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.
Przygotuj ostatni krem.
Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.
Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.
Ponownie schłódź.