Przed zrobieniem tego deseru należy wiedzieć kilka rzeczy:

1. jest to deser portugalski, znany jako Baba de Camelo, co rzeczywiście znaczy „ślina wielbłąda”,

2. robi się go w kilka minut, a poziom trudności to mniej więcej “0” (chyba, że nie macie miksera, to wtedy dobry biceps i trochę cierpliwości są kluczowe),

3. jest baardzo słodki, ale co z tego ;),

4. można godzinami gotować słodkie mleko skondensowane, ale po co? Ja używam gotowego kajmaku. Lubię ten z Gostynia,

5. dla dodatkowego doznania smakowego spróbujcie wędzonej soli zamiast zwykłej soli morskiej,

6. możecie użyć truskawek, malin, brzoskwiń, moreli lub marakui,

7. jeśli z jakichś powodów nie możecie lub nie chcecie jeść jajek, można zastąpić je śmietaną. Smak i konsystencja się trochę zmienią, ale też będzie pysznie. Na 1 puszkę kajmaku (510g) używam 350 g śmietanki 30%. Ubijam śmietankę, dodaję w kilku partiach kajmak, cały czas delikatnie ubijając. Na koniec doprawiam solą.

8. Najlepiej smakuje schłodzony.

 

18926372_1345479678900722_1900521692_o



recipe detail
Przygotowanie

20 minut

recipe detail
Gotowanie/ Pieczenie

Unknown

recipe detail
Temperatura

recipe detail
Porcje

6-8

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Truskawki umyj, obierz i przekrój na pół.

Przełóż do miseczki, zalej sokiem z limonki i wrzuć skórkę. Wymieszaj i wstaw do lodówki.

Do miski przełóż kajmak i dodaj wszystkie żółtka. Zmiksuj.

Dodaj sól, wymieszaj.

W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Białka powinny być sztywne.

Ubitą pianę dodawaj stopniowo do masy kajmakowej, delikatnie mieszając do czasu, aż składniki się połączą

Przełóż połowę musu do pucharków, dodaj część truskawek i ponownie nałóż mus.

Udekoruj resztą owoców.

Schłódź w lodówce przez min. 2 h.