Zastanawiam się czy o ryżu na mleku można coś jeszcze napisać. Wszyscy to jedli. I lubią bądź nie znoszą. Ja lubię i jest to dla mnie szybka i sycąca propozycja śniadania. Ponieważ smakuje też na zimno, czasem ryż przygotowuję sobie dzień wcześniej i zabieram do pracy.

Jeszcze lepsze niż to, że jest łatwy w przygotowaniu jest to, że ogranicza Cię tylko wyobraźnia co do smaku ryżu. Możesz pobawić się z przyprawami, owocami i rodzajami mleka. Możesz dodać czekoladę lub kawę i będzie pysznie. Ja dziś proponuję wersję z japońską zieloną herbatą matcha. Ryż zyskuje piękny kolor i garść zdrowotnych właściwości.

* Przed wlaniem mleka garnek przepłucz wodą. Nie będzie się przypalać.

** Maliny  lub truskawki zblenduj z wanilią do smaku. Odrobina startej skórki limonki też się sprawdzi.

*** WERSJA FOODPORN! Jeśli nie jesteś na diecie, nie dbasz o kalorie, a życie lubisz sobie umilić jedzeniem, to do ugotowanego ryżu możesz dodać 1/4 szklanki mleka i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (lub kremówki). Śmietanę ubij przed dodaniem do ryżu. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na zdrowie!



recipe detail
Przygotowanie

5 minut

recipe detail
Gotowanie/ Pieczenie

20 minut

recipe detail
Temperatura

recipe detail
Porcje

2

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlej 2 szklanki mleka.

Dodaj cukier i matchę.

Zacznij podgrzewać i mieszaj do czasu, aż cukier i matcha się rozpuszczą.

Wsyp ryż i gotuj około 20 minut.

Kiedy ryż jest już miękki, zdejmij garnek z ognia i dolej pozostałe mleko.

Wymieszaj.

Podawaj z owocami lub musem.