Na rabarbar czekam z niecierpliwością. To była pierwsza rzecz, którą sama zaczęłam zaprawiać, z tęsknoty za jego smakiem w zimowe poranki. Ciepły tost z białym serem i konfiturą rabarbarowo-rozmarynową pomaga (dobrze) zacząć dzień 🙂

Jeszcze bardziej lubię w nim ogrom możliwości kulinarnych. Desery i ciasta. Lemoniady i syropy do drinków. Z kaczką, wieprzowiną i łososiem. Z truskawką, jabłkiem, cynamonem, anyżem. Z miodem lub sokiem z pomarańczy.

Do tortu wybrałam cztery smaki: rabarbar, kardamon, pomarańcza i wanilię. Kwaśny smak rabarbaru świetnie kontrastuje ze słodyczą waniliowego kremu. Jeszcze lekko gorzka skórka pomarańczy i egzotyczny kardamon i mamy przyjemny torcik do popołudniowej kawy!

 

 



recipe detail
Przygotowanie

1 godzina 30 minut

recipe detail
Gotowanie/ Pieczenie

25 minut

recipe detail
Temperatura

190

recipe detail
Porcje

12-14

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

Nagrzej piekarnik do 190 °C .

2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W misce ubij jajka z cukrem i masłem.

Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.

Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.

Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.

Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.

Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.

Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.

W międzyczasie przygotuj rabarbar.

Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.

Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.

Pozostaw do ostudzenia.

Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.

Dodaj cukier i skórkę i delikatnie ubij.

Włóż do lodówki.

Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.

Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.

Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.

Przygotuj ostatni krem.

Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.

Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.

Ponownie schłódź.