Mała czekoladowa przyjemność

Jakie ciasto upiec Francuzom, jeśli ich kuchnia jest tak dobra? Na każdym rogu, w małej rodzinnej knajpie lub pełnej turystów restauracji, zje się smacznie. Maślane brioszki, tęczowe makaroniki, naleśniki z karmelem, nugaty – wszyyystko jest pyszne! I wszystko chcę! Dlatego z Francji zwykle wracam z nadbagażem. I nie chodzi tu wcale o walizki.
Do rzeczy. Zaprosili nas francuscy Francuzi na party. Nic takiego, każdy ma coś upichcić, przynieść i będzie miło. I wtem: „Sonia, upieczesz coś, prawda?” Ehem. Tak. Jasne. Oczywiście. Upieczesz coś trzydziestu Francuzom, którzy zamiłowanie do dobrego jedzenia mają w genach.
Po namyśle stawiam na czekoladę. Czekoladę lubią chyba wszyscy? Konkretne brownie z karmelem i solą, która podbije smak, a jak nie, to mnie najwyżej wyniosą na tarczy… Więc podbijam tym ciastem francuskie serca i uznaję je za ciasto wyjątkowe i magiczne. Ciasto Keine Grenzen!
W wersji super deluxe będzie idealne na Wielkanoc 🙂 Możecie je udekorować czekoladowymi jajeczkami, np. złotymi lub świeżo ciętymi kwiatami.

25 minut

40 minut

180

6
SKŁADNIKI
Nagrzej piekarnik.
Wyłóż blaszkę o średnicy 20 cm papierem.
W rondelku rozpuść masło z czekoladami i odstaw.
W misce ubij jajka z cukrem. Masa powinna zmienić kolor na jaśniejszy.
Dodaj ekstrakt i ponownie ubij.
Do masy jajecznej wlej masę czekoladową, espresso i sól. Wymieszaj.
Całość wlej do blaszki, delikatnie potrząśnij ciastem i włóż do piekarnika.
Piecz 40-45 minut w zależności od tego, jak mokre chcesz uzyskać ciasto.
W międzyczasie przygotuj karmel.
Rozgrzej patelnię i wsyp cukier.
Jeśli cukier będzie nierówno brązowieć, potrząśnij patelnią.
Gdy uzyskasz pożądany kolor, dodaj masło i przemieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Wlej śmietankę i czekaj, aż składniki się połączą, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij karmel z ognia, dolej whisky i sól i wymieszaj.
Gotowe brownie polej karmelem.